Любите каштани? Зустрічайте castanea sativa або каштан їстівний

  • 2015-06-10

Посівний каштан походить з територій від Балканського півострова до північних районів Ірану, і широко культивується і натуралізується в інших регіонах. Каштан - дерево витривале і відносно морозостійке, тому воно зустрічається навіть у Північній Європі, у тому числі на Британських островах. В ідеалі він потребує м'якого клімату, так як весняні та ранні осінні заморозки можуть негативно вплинути на цвітіння. Каштан їстівний - легко впізнаване дерево. Його широкий рівний стовбур покритий сірою рифленою корою з глибокими вертикальними борознами і канавками, які іноді обвивають стовбур, а наприкінці літа - на початку осені каштан їстівний легко впізнати за круглими колючими плодами.

Каштан посівний досягає у висоту 35 метрів, а його стовбур може досягати в діаметрі двох метрів. Листя дорослої рослини досягають в довжину від 16 до 28 см і від 5 до 10 см завширшки. Листя - довгасті, овально-загострені, з зубчастим краєм. Цвіте каштан їстівний на початку літа, дрібні білі квіточки ростуть в довгих сережках, розташованих на кінцях гілок. Вони містять квіти обох статей, чоловічі квітки у верхній частині і жіночі квітки в нижній частині. Ці сережки досягають від 10 до 20 см в довжину і з'являються в кінці червня - на початку липня.

До осені жіночі квітки розвиваються в плоди, поміщені в колючі захисні оболонки, які називаються чашечками. Це колюче лушпиння перешкоджає дрібним деревним тваринкам (наприклад, білкам) і птахам дістатися до плоду всередині, поки він розвивається. Дозрілі плоди випадають з колючої оболонки в жовтні.

Їстівний каштан відмінно росте в добре дренованому піщаному грунті. Розмножується насінням або щепленням. Посівний каштан відноситься до швидкозростаючих, помірно тіньовитривалих видів, які краще за все ростуть у вологих і родючих легких грунтах. Не переносить дуже вологих, болотистих, неродючих або вапняних грунтів, чутливий до сильних морозів. Сіра білка є основним ворогом і шкідником виду, тому слід садити каштан посівний там, де ці тварини не зможуть до нього добратися. Існує кілька сортів каштана посівного, які використовуються як декоративні рослини (строкате листя) або з практичною користю (збільшені плоди).

Використання каштана їстівного

Насіння дозріває в жовтні і можуть бути зібрані і посаджені одразу. Насіння швидко висихає і стає непридатним до пророщування, тому воно повинне зберігатися з обережністю.

Castanea sativa вирощується вже більше двох тисяч років заради своїх їстівних крохмалистих горіхів. Ці каштани колись були основним продуктом харчування в Європі, але сьогодні використовуються тільки як делікатес чи ласощі.

Каштани за своїми поживними якостями дуже схожі на пшеницю, за винятком відсутності сполучного білка глютену, тому запечені вироби, виготовлені з каштановою борошна, як правило, відрізняються розсипчастою текстурою. Каштани і раніше є важливим джерелом крохмалю в деяких частинах Європи, таких, як острів Корсика, де вони також використовуються, щоб варити пиво.

В інших країнах Європи каштани використовуються для кондитерських виробів (найбільш відомі зацукровані каштани у Франції), пудингів і тортів. Вони також використовуються в солоних стравах, для начинки домашніх птахів і дичини, особливо на Різдво. Смажений каштан (їх смажать на мангалі) є популярним вуличним стравою в багатьох європейських містах.

Залиште коментар