Біла шовковиця або Morus alba MIX - історія і походження, корисні властивості

  • 2015-06-10

У Північну Америку шовковичні дерева завезли приблизно в 1660-х роках, і з тих пір вона широко поширилася по всьому континенту, виключаючи північні області Канади, де для неї занадто суворий клімат. У Європі чорну і білу шовковицю вирощують приблизно з XII століття, в той час як у Китаї ще за дві тисячі років до нашої ери шовковицю почали використовувати в якості кормового дерева для шовковичного шовкопряда - комахи, кокони личинок якого використовуються для отримання шовкових ниток і тканини.

Але біла шовковиця високо цінується не тільки тому, а й завдяки високим смаковим якостям її плодів - циліндричних м'яких багатокітянок білого, рожевого або червоного кольорів (у її найближчої родички - чорної шовковиці - плоди темно-фіолетові, майже чорні), з насиченим солодким характерним смаком. На території Росії шовковиця біла практично не поширена, оскільки тамтешній клімат є для неї занадто суворим.

Якості і властивості білої шовковиці

Біла шовковиця відноситься до середніх дерев, досягає у висоту 10-20 м, росте швидко. На молодих пагонах листя може досягати 20 см в довжину, воно часто буває багатолопатеве з округлими кінчиками. На старих гілках листя, як правило, не більше 15 см в довжину, серцеподібне, зубчасте по краях і з загостреними кінчиками. У регіонах з помірним кліматом шовковиця скидає листя на зиму, в той час як в теплому кліматі проявляє властивості вічнозеленої рослини. Восени листя набуває блідо-жовтого відтінку. Квітки цих рослин одностатеві. Чоловічі і жіночі квіти являють собою сережки різних розмірів (чоловічі - 2-3,5 см, і жіночі сережки - 1-2 см в довжину). Можуть рости як на різних, так і на одному дереві. Дозрівання плодів відбувається в червні-липні. Насіння поширюються птахами, які поїдають плоди.

Вирощування та догляд

Найкраще росте в багатих, вологих, добре дренованих грунтах на повному сонці або в частковій тіні. Обрізку краще всього проводити пізно восени, тоді дерево реагує на неї добре. Шовковиця біла переносить спеку, посуху і широкий спектр грунтів, у тому числі лужні. Вкорінюється неглибоко, але її корені можуть зміцнювати схили і відкоси. Практично не схильна до шкідників чи захворювань.

Використання шовковиці

Біла шовковиця часто вирощується як плодове дерево, і набагато рідше - як декоративна рослина. Використовується в сільськогосподарській, деревообробній, текстильній промисловості, а також у медицині. Добре переносить міські умови, може бути використана для міських садів і парків, для групових і одиночних посадок. Плоди шовковиці білої використовуються для варіння варення, компотів, начинки для випічки, виноробства, а також для сушіння, хоча в сирому вигляді вони також дуже смачні.

Залиште коментар