Як правильно обрізати ягідні чагарники навесні

  • 2020-04-27

Українські садівники, селяни і дачники часто на своїх ділянках вирощують смородину, малину, агрус, жимолость, лохину, чорницю, шипшину. Серед ягідних культур найбільш популярні чорна, червона і біла смородина, аґрус, лохина і чорниця.

Буває таке, що у сусідів іноді з одного куща урожай настільки щедрий, що це не може вас не здивувати, у той час, як ваш сад дає досить убогий урожай. В результаті, стає зрозумілим, що купити і посадити кущик недостатньо для його успішного щорічного плодоношення. У чому ж секрет? Про це мова піде далі.

Визначення часу для проведення обрізки гілок навесні

Щороку весна відрізняється погодою. Буває вона ранньою та пізньою, тому орієнтуватися на календар не зовсім правильно. З огляду на погодні умови (температурний режим) і спостерігаючи за розвитком бруньок (їх розміром, формою, кольором), можна досить точно визначити, чи «прокинувся» кущик після зимового періоду спокою. Не варто обрізку проводити навесні в дощові дні або ж тоді, коли падає сніг.

Інструменти для видалення гілок

Для того, щоб виконувати видалення гілок з ягідного куща швидко і якісно, ​​потрібно купити зручні інструменти, що підходять для цієї мети. Вибираючи секатор або ножиці, зверніть увагу, на товщину гілки, яку ви плануєте обрізати. Деякі виробники випускають моделі, які зручні в роботі лівшам, людям з маленькими, середніми або великими долонями. На особливу увагу заслуговують ріжучі інструменти для саду таких брендів, як ARS (Японія), Bahco (Франція), Bellota (Іспанія), Felco (Швейцарія), Due Buoi (Італія). Правильно виконаний зріз повинен бути рівним.

В арсеналі садівника повинні обов'язково бути такі інструменти та допоміжні засоби:

  • секатор механічний, обвідний;
  • сучкоріз (для видалення гілок, діаметр яких становит 20-55 мм);
  • ножиці садові для акуратного різання дрібних гілочок;
  • якісний садовий ніж і спеціальний ніж для щеплення;
  • пила складна для різання сухих і живих гілок;
  • якісні аксесуари для заточування лез, мастила для ріжучих голівок, дезинфікуючі і очисні розчини.

Виконання обрізки деяких популярних ягідних культур

Смородину чорну (Ribes nigrum) навесні обрізають для проріджування, омолоджування або формування куща. Процедуру треба обов'язково закінчити до початку розвитку бруньок.

У кущиків  першого року потрібно вкоротити всі пагони до 2-3 бруньок, дворічним рослинам обрізку не проводять, у старших кущів навесні треба залишати 3-4 добре розвинених гілки (минулорічних). Верхівки пагонів прищепують на дві бруньки.

Кущ, віком 3-4 роки, складається з 15-20 гілок, які плодоносять. Через кілька років гілки старіють і їх видаляють повністю, так як на них ягоди ростуть дрібні і не густо. Обов'язково залишають молоді гілки, які формують крону (чашу). Молоді гілочки слід прищепувати.

Смородину червону (Ribes rubrum), смородину білу (Ribes niveum), агрус (Ribes uva-crispa) обрізають навесні таким самим чином, як і чорну смородину. Різниця в тому, що прищепувати верхівки і вкорочувати торішні прирости не потрібно - ці зони дають багато генеративних бруньок. На відміну від чорної смородини, скелетні гілки можуть щедро плодоносити до восьми років. На добре сформованих дорослих кущах плодоносними вважаються 20-25 гілок.

Лохину (чорницю) високу (Vaccinium corymbosum) обрізати потрібно щовесни, видаляючи старі пагони. Омолодження починають з віку 3-4 років. У молодих кущиків вирізають ті гілки, які стеляться низько біля землі або мають дефекти і пошкодження. Центральні гілки в кроні потрібно вирізати, не допускаючи надто густого розростання. На кущику завжди потрібно намагатися залишити 3-5 однорічних пагонів. Омолодження з інтенсивною вирубкою проводять у віці 15-20 років. Віддалений матеріал рекомендовано спалювати, так як він може накопичувати збудників небезпечних хвороб. Для деяких сортів розроблені чіткіші схеми весняної обрізки, яких слід дотримуватися.

Що буває, якщо ягідні кущі не обрізати:

  • крона стає занадто густою;
  • циркуляція повітря всередині крони погіршується, що може стати причиною хворіб і атак шкідників;
  • плоди формуються маленьких розмірів, їх смакові якості погіршуються;
  • врожайність куща знижується;
  • продукція втрачає товарний вигляд.

Санітарну обрізку можна проводити не тільки навесні, але і в інші сезони. Решта різновидів обрізок (формуюча, омолоджуюча) проводяться, як правило, навесні або восени, іноді - в кінці зими.

Щоб обрізка принесла користь рослинам, а зрізи вдало зажили, радимо в догляді використовувати садові вари, спеціальні замазки, пасти. Ваш робочий інструмент для обрізки - секатори, сучкорізи та пили - повинен бути не тільки гострим, але і чистим! Тільки, в такому випадку, обрізані навесні кущики зможуть правильно формувати крону, пишно цвісти і дарувати щедрі врожаї смачних і корисних ягід.

 

Залиште коментар