Обрізка плодових дерев навесні: необхідна процедура для здоров’я рослин, ефектного вигляду та гарного врожаю

  • 2020-03-27

Як плодові, так і ягідні дерева потребують періодичної обрізки. Виділяють такі різновиди цієї процедури:

  • Санітарна — проводиться зазвичай пізньої осені ранньої весни й необхідна для видалення сухих, пошкоджених чи хворих гілок;
  • Формувальна — проводиться протягом перших 10-15 років вирощування рослини на новому місці;
  • Підтримуюча — протягом періоду активного плодоношення;
  • Омолоджувальна — для продовження життєдіяльності старого дерева.

Оптимальним часом для обрізки вважається весна. В іншу пору року подібні роботи проводять значно рідше.

Коли навесні проводять обрізку

Існує кілька етапів весняного формування крони. Перший етап — кінець лютого-початок березня, ідеальна пора для санітарної обрізки. Деякі фахівці радять не чекати тепла й обрізати гілки, коли температура надворі становить 5°-8°С. Не варто проводити ці роботи у теплу вологу погоду.

Наступний етап — квітень-травень. Проте у цей час обрізку проводять у тих дерев, які легко переносять процедуру — груші, яблуні.

Санітарна обрізка

Процедуру зазвичай комбінують з обробкою дерева засобами захисту рослин, як правило, фунгіцидами.

Оптимальним періодом для проведення обрізки такого типу є березень — час до початку сокоруху. Проте якщо під час плодоношення якась гілка тріснула під вагою врожаю чи з інших причин, не варто чекати півроку — санітарну обрізку можна провести додатково восени, в листопаді.

Після проведення обрізання всі зрізи потрібно обробити садовим варом.

Формувальна обрізка

Процедура допомагає сформувати продуктивну та естетичну крону, яка буде органічно вписуватися в ландшафт. Треба врахувати всі деталі, що у майбутньому можуть спричинити незручності. Чи не затінятиме дерево надміру вікно? Чи не заважатиме про виїзді машині? Чи не будете ви змушені проводити жорстку обрізку через те, що гілки зачіпатимуть лінії електропередач? Чимало проблем можна уникнути, якщо приділити максимум уваги на етапі первинного формування крони.

Форма крони культурних дерев може бути різною. Наприклад, для яблуні, груші, черешні характерна форма крони з одним основним стовбуром, а для сливи зазвичай правильно формувати чашовидну крону, у якій догори піднімаються 2-3 рівноцінні скелетні гілки.

Яблуні та груші слід обрізати помірно, а персики, абрикоси потребують сильної обрізки, а для зручної обробки та збору вражаю чимало садівників рекомендують обмежувати ріст дерева, зрізаючи верхівку на певному рівні. Персики потребують особливо сильної обрізки, оскільки без таких профілактичних заходів їхні тонкі пагони можуть обламатися під вагою снігу взимку.

При проведенні формувальної обрізки потрібно видаляти гілки з врахуванням таких нюансів:

  • Видаляйте гілки, що ростуть під гострим кутом до основного стовбура — існує високий ризик, що під вагою плодів вони відколються, це завдасть дереву значної шкоди;
  • Видаляйте гілки, що спричинятимуть загущення крони;
  • Вирізайте надміру довгі та вигнуті гілки, які створюють затінення для багатьох інших пагонів.

Формувальну обрізку проводять щовесни, оскільки щорічну помірну втрату частини крони дерево переносить легше, ніж одноразову масштабну обрізку раз на кілька років.

При цьому за одну обрізку не можна видаляти більше, ніж 20% крони, оскільки більші втрати пагонів призведуть до відмирання частини коріння і це призведе до суттєвого зниження продуктивності дерева.

Підтримуюча обрізка

З часом дерево може формувати таку кількість пагонів, що обслуговувати його вже важко. При цьому плодів з’являється багато, але дрібних, до того ж через загущену крону вони погано визрівають.

Тому потрібно проріджувати крону та обмежувати її ріст. Видаляйте ті гілки, які ростуть всередину крони, які труться одна об одну, а найдовші пагони вкорочуйте наполовину.

Омолоджувальна обрізка

Старе дерево неспроможне протистояти хворобам. Полегшити ситуацію можна омолоджувальною обрізкою, при якій у результаті якої видаляють найбільш старі та хворі гілки, а решту вкорочують.

Крона після омолоджувальної обрізки може зменшитися на дві третини, проте дерево швидко випустить нові пагони й поновить плодоношення.

Правила проведення обрізки

Обовʼязково дезинфікуйте інструменти для обрізки, оскільки ви можете занести інфекцію на зріз.

Зрізаючи пагони секатором, враховуйте розташування бруньок. Зріз має бути розташований під кутом 45° до гілки, причому брунька має бути розташована на загостреному кінці зрізу за 1-2 мм від самого кінця обрізаного пагону.

Обовʼязково використовуйте садовий вар для обробки зрізів.

Влітку та восени садівник може позначити, які гілки не плодоносять, і значно їх вкоротити, залишивши пеньочки. Навесні всі вовчки треба спиляти повністю! Або вони випустять пагони і крона буде загущуватися, або почнуть всихати, гнити й стануть причиною появи дупла.

Якщо ви обираєте, видалити одну більшу гілку чи кілька пагонів, видаляйте всю гілку, дерево перенесе це менш болісно.

Прибирайте всі обрізані гілки з саду, серед них може бути чимало вражених шкідниками чи грибками, що успішно перезимували, а фунгіцидами та інсектицидами ви будете обробляти тільки крону, яка залишилася після обрізки.

Подбайте про безпеку праці — надійну драбину, та про ідеальні, гострі й зручні інструменти, завдяки яким ви мінімально травмуєте дерева в процесі роботи.

Інтернет-магазин "Клуб Рослин" пропонує повний комплект засобів захисту рослин та інструментів, які зроблять всі садові роботи простими навіть для новачка. Оперативна доставка по всій території України. Широкий асортимент, висококваліфіковані менеджери, які допоможуть зробити правильний вибір, та приємні для кожного покупця ціни!

 

Залиште коментар