Плодова гниль: ознаки захворювання і лікування рослин

  • 2019-12-23

Плодова гниль – дуже небезпечне для саду захворювання. Вона здатна до швидкого розповсюдженні і може з’явитися на яблунях, грушах, сливах, вишнях, черешнях та аличі. Якщо рік видався теплим та вологим, то садівник може втратити близько 80% урожаю. 

В нашій статті ми розповімо про ознаки плодової гнилі та способи перемоги над цим захворюванням.

Збудники захворювання – це група грибів, що здатні вражати як листя, так і плоди. Таким чином, загниває більша частина урожаю. Загроза стосується таких культур:

  • Насіннєві рослини – яблуня, груша, айва;
  • Кісточкові рослини – вишня, черешня, слива, абрикос, персик.

Інфекцію може переносити вітер, також вона передається за допомогою крапель дощу. Часто враження відбувається завдяки комахам. Перші ознаки хвороби з’являються за умови пошкоджених плодів. 

Перелік ознак плодової гнилі

  • Гниль, що потрапила на молоді квіти, викликає їх в’янення;
  • Захворювання проявляється на плодах крупними білими наростами, в яких знаходиться носій грибка;
  • Нарости розташовуються у вигляді акуратних кругів;
  • Виникають плями бурого кольору, які в короткий термін можуть вкривати увесь плід;
  • М’якоть плодів втрачає щільність та смакові якості;
  • В період зберігання плодів грибок проявляється чорною гниллю, м’якоть плодів буріє.

Насіннєві культури і плодова гниль на яблуні, груші, айві

Насіннєвим культурам плодова гниль шкодить якнайбільше. Вона є дуже небезпечною, оскільки грибкові спори, що викликають захворювання, не гинуть навіть при найлютіших морозах. Серед ознак захворювання можна назвати такі:

  • На початковій стадії на поверхні плоду можна помітити руду пляму невеликого розміру;
  • Пляма щоденно збільшується, щоб згодом укрити весь плід;
  • Плоди перетворюються на бурі, стають м’якими – урожай в такому разі не придатний для харчування;
  • Одночасно з побурінням плоду на ньому з’являються джерела спорів, представлені світло-жовтими подушечками;
  • Подушечки мають діаметр від 2 до 3 міліметрів і всередині наповнені грибковими спорами;
  • Подушечки спороношення згодом утворюють кільця;
  • Яблуко, груша чи айва можуть повністю загнити вже за 3 – 5 днів;
  • Якщо заражені плоди не прибирати, вони муміфікуються – таким чином грибок розповсюджується далі;
  • Забарвлення плодів стає сизим або синьо-чорним, присутній глянцевий відтінок.

Боротьба з плодовою гниллю насіннєвих культур

Не можна допускати, щоб плоди пошкоджувалися птахами або комахами. Пошкоджені плоди потрібно негайно прибирати з дерев. Зберігати плоди, пошкоджені плодовою гниллю, не можна. Урожай потрібно збирати акуратно, щоб уникнути пошкодження плодів.

Профілактична обробка насіннєвих культур проводиться за місяць до періоду, коли збирається урожай. Серед препаратів ефективним вважається Фітоспорін-М, або розчин звичайного йоду. Препарат розводиться із розрахунку 10 мілілітрів речовини на 10літрів води. Обприскування повторюється через 3 дні.

Опале листя заражених рослин потрібно збирати і спалювати. Пошкоджені пагони і гілочки видаляються. Дерева потрібно своєчасно обрізати, не допускати появу шкідників та симптомів інших захворювань. 

Плодову гниль може спровокувати парша. Щоб захистити дерева від неї, груші та яблуні обприскують 3% розчином бордоської рідини (на 10 літрів води можна розвести 300 грамів мідного купоросу та 450 грамів негашеного вапна. Обробка проводиться тоді, коли розпускаються бруньки. Друге обприскування здійснюється в той період, коли дерева вже відцвіли. Для цього слід використовувати 1% розчин бордоської рідини або фунгіциди (дуже гарно себе зарекомендував препарат Абіга-Пік, також непоганий ХОМ). Третє обприскування припадає на 15 – 20 день після цвітіння (використовувати хлор окис міді із розрахунку 40 грамів на 10 літрів води, також можна застосувати 1% розчин бордоської рідини). 

Плодова гниль кісточкових рослин

Місцем зимування грибка є муміфіковані плоди, заражені гілки та пагони. Навесні починається розповсюдження плодової гнилі по ділянці. Найбільш небезпечним для розвитку плодової гнилі є сезон, коли температура повітря сягає + 28 градусів, а вологість – понад 75%. 

  • Спочатку починається буріння і в’янення пагонів і гілок;
  • На старих гілках з’являються тріщини;
  • На тріщинах з’являється камедь та формуються специфічні напливи;
  • Кора дерев вкривається дрібними сірими наростами;
  • Пошкоджені квіти відмирають, попередньо побліднівши, але залишаються на дереві;
  • Вражені суцвіття чтають місцем появи попелясто-сірих подушечок, в яких містяться спори;
  • Від квітів спори проникають до гілок, ті починають засихати;
  • Враження плодів починається з невеликої плямки;
  • За кілька днів плямка розростається на увесь плід;
  • М’якоть плодів буріє;
  • Згодом на плодах з’являється сітка дрібних подушечок, в яких містяться спори.

Боротьба з моніліозом кісточкових

Потрібно нещадно вирізати всі вражені гілки та пагони. Якщо вражені суцвіття, їх потрібно прибирати в період 15 – 20 днів по завершенню цвітіння. Суцвіття видаляються із захватом здорової тканини приблизно на 10 – 20 сантиметрів. Всі муміфіковані плоди підлягають збору і знищенню. Опалих плодів також потрібно позбуватися. 

Оприскування дерев проводиться бордоською рідиною (100 грамів мідного купоросу змішуються з 150 грамами вапна і розводяться на 10 літрів води).

Ефективними є препарати ХОМ або Абіга-Пік. Перший розводять із розрахунку 40 грамів на 10 літрів води, другий – 40 – 50 грамів на 10 літрів води. Вперше дерева слід обприскувати навесні, коли квіти готуються до розпускання. Друга обробка здійснюється влітку по завершенню санітарної обрізки. 

Зберігати можна тільки здорові плоди – таким чином, хвороба не буде розповсюджуватися. 

Садівникам варто пам’ятати, що плодовій гнилі легше запобігти профілактичними засобами, ніж потім лікувати рослини. Бажаємо здоров’я вашому саду!

Залиште коментар