Після збирання врожаю більшість ягід, фруктів і овочів піддаються суворому контролю якості - калібруванню і сортуванню. Під калібруванням розуміють розфасування дозрілих плодів за суворими стандартним по габаритним розмірам. В основному ця процедура проводиться перед упакуванням продукції в тару для подальшого зберігання або транспортування.
Для кожного власника земельної ділянки, на якої він вирощує фрукти та овочі, вимірювачі діаметру плодів або калібратори - це необхідний інструмент, завдяки якому спрощується упаковка, транспортування і зберігання врожаю.
При калібруванні застосовуються спеціальні виготовлені для цього шаблони з екологічно чистих матеріалів у вигляді кіл певного діаметру. Для калібрування невеликої кількості фруктів садовий центр «Клуб Рослин» пропонує зручні ручні пластикові комплекти, в кожному з яких - по 8 калібрувальних шаблонів діаметром від 55 до 90 мм і від 25 до 60 мм. В аграрному секторі при великих обсягах врожаю використовуються спеціальні калібрувальні машини.
Як правило, фрукти калібрують на 3 групи:
Похибка вимірювання і відхилення від середнього показника допустима в межах до 5 мм. Калібрують зазвичай яблука літніх і зимові сортів, груші, рідше - великоплідні кісточкові ягоди і фрукти - черешню, вишню, аличу, абрикос, сливу, глід, нектарин, персик.
Калібрування також необхідне в разі імпорту або експорту екзотичних фруктів, що не ростуть в кліматичних умовах України - лимони, лайми, мандарини, апельсини, грейпфрути, клементини. Всі цитрусові, які не досягли мінімального розміру 42-45 мм не допускаються до продажу (винятком є клементини, мінімальний допустимий діаметр плоду - 32 мм).
Після калібрування плодів (або під час цього процесу) проводиться обов'язкове їх сортування - зовнішній огляд, результат якого є відбір дозрілих, здорових, не пошкоджених шкідниками і отрутохімікати плодів, які в подальшому поділяються на кілька категорій якості: стандартний, нестандартний, брак, відхід. Після калібрування і сортування фрукти, ягоди та овочі відправляють на упаковку, подальше зберігання і реалізацію.
У модернізованих цехах всі перелічені операції - калібрування, сортування і пакування виконуються на спеціальному обладнанні (з одним або двома робочими місцями) на напівавтоматизованому або повністю автоматизованому обладнанні. У першому випадку підвезення сировини і транспортування вже відсортованої продукція ведеться працівниками підприємства, у другому випадку передбачається суміщення всіх трьох операції з мінімальними втручанням людської праці. Механізовані лінії обробки здатні обробити до 20 т плодів в день і підходять для застосування у великих промислових масштабах.
Для своїх клієнтів ми пропонуємо компромісний варіант - компактні, універсальні і недорогі калібратори, призначені для визначення діаметру плодово-овочевих культур при їх дозріванні. Купити набір калібраторів ви можете зателефонувавши по одному з вищевказаних номерів телефонів або залишивши заявку на нашому сайті, після чого наші менеджери зв'яжуться з вами і уточнять всі деталі щодо оформлення, оплати та доставки вашого замовлення.