Для визначення рівня цукру в продуктах використовується рефрактометр - спеціальний прилад, принцип дії якого заснований на такому явищі, як рефракція - заломлення світла в різних середовищах. Завдяки тому, що цей прилад дозволяє визначити концентрацію не тільки цукру, але й багатьох інших речовин, він широко використовується в харчовій промисловості, зокрема для:
Сучасні рефрактометри за призначенням і типом використання діляться на 3 групи:
Перевагою промислових і лабораторних вимірювачів рівня цукру є висока точність проведених вимірювань, недоліком - досить великі габаритні розміри і вага. Використовуються в дослідницьких лабораторіях, а також на підприємствах для контролю за процесом виробництва харчової продукції. Портативні рефрактометри в свою чергу діляться на ручні і цифрові, обидві модифікації завдяки компактності і невеликій вазі широко використовуються для експрес-аналізу різних продуктів харчування, напоїв на вміст певних речовин, що входять до їх складу. Портативні моделі користуються популярністю серед виноградарів і виноробів: за допомогою кишенькового рефрактометра можна оперативно в польових умовах визначити готовність готовність врожаю до збору (виноград).
Цифрові рефрактометри оснащені РК-дисплеєм, на який виводяться результати вимірювання. До переваг можна віднести багатофункціональність. Практично у всіх сучасних моделях передбачені додаткові функції: вимір відразу двох величин - щільності і коефіцієнта заломлення розчину, підтримання потрібної температури взятого на аналіз зразка, конвертація одиниць вимірювання та ін.
Ручні рефрактометри мають більш просту і разом з тим більш надійну конструкцію (завдяки відсутності електроніки), вони зручні в експлуатації і дешевше своїх цифрових аналогів. Завдяки цим ключовим особливостям саме ручні рефрактометри набули найширшого розповсюдження: вони з успіхом використовуються як на великих підприємствах, так і в домашніх умовах. Щоб самостійно визначити рівень цукру в продукті, вам не потрібно володіти спеціальними навичками: процедура вимірювання максимально проста і займає лічені секунди. Вам необхідно лише помістити краплю досліджуваного зразка на призму і направити рефрактометр на світло, після чого ви отримаєте значення вимірюваного параметра. Перед початком вимірювань слід відкалібрувати прилад (детальна інструкція надається разом з товаром).
Для визначення концентрації цукру в харчових продуктах і рідинах (в соках, алкогольних і безалкогольних напоях) використовуються спеціальні рефрактометри серії RHB. Для виноробів і пивоварів цей рефрактометр - перший помічник: він допомагає контролювати, перевіряти і самостійно визначати найбільш відповідний час збору врожаю. Такі рефрактометри відрізняються невеликими габаритними розмірами, можливістю на місці зробити вимірвання, до того ж вони не вимагають великої кількості вихідного зразка, необхідного для отримання найбільш точного результату. Рефрактометри такого типу полегшують працю виноградарів і скорочують час, відведений на виготовлення вина. Наявність надпису АТС на приладі говорить про те, що в ньому є функція автоматичної компенсації температури.
У нашому інтернет-магазині "Клуб Рослин" ви можете придбати універсальні оптичні прилади для оперативного вимірювання рівня цукру в овочах, фруктах, напоях, у вині і продуктах харчування по самій вигідною ціною. Доставка здійснюється по всіх містах України протягом 1-3 днів після оформлення замовлення.